Mąka Polka na ciasta Typ 450

Mąka Polka

Najlepsza na ciasta

Typ 450, 1 kg

Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Ta mąka ma małą zawartość popiołu, który określa jej typ. Chodzi o zawartość składników mineralnych, które dostają się do mąki poprzez choćby zmielenie okrywy ziarna. Dlatego jest lekka – jak to mówimy w żargonie kulinarnym – i sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, a jedynie ubite białka. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Jest najbardziej oczyszczona i dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale przez to jest tak idealnie gładka.