Naleśniki pieczarkowe z farszem ziemniaczanym

Składniki

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki Polki wariant „Najlepsza na pierogi, naleśniki”
  • 8 sztuk pieczarek
  • ½ cebuli
  • ½ szklanki wody
  • 1½ szklanki mleka
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • olej do smażenia

Farsz

  • 200 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 80 g sera twarogowego mielonego
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia

  1. Mleko, wodę miksujemy mikserem z cebulą i pieczarkami. Dodajemy jaja i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Masło rozpuszczamy i dodajemy cienkim strumieniem do ciasta, cały czas mieszając.
  2. Smażymy cienkie naleśniki.
  3. Ziemniaki dokładnie mieszamy z pokruszonym serem. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  4. Zawijamy naleśniki z farszem ziemniaczanym jak krokiety.
  5. Gotowe krokiety smażymy na patelni na złoty kolor i podajemy z kwaśną, gęstą śmietaną.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!