Prażucha z twarogiem i okrasą

Składniki

  • 200 g mąki Polki wariant „Najlepsza na pierogi, naleśniki”
  • 100 g słoniny
  • ¼ główki młodej białej kapusty
  • 150 g sera twarogowego niemielonego
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • woda

Sposób przyrządzenia

  1. Na patelnię wysypujemy mąkę, prażymy ją na niezbyt mocnym ogniu aż nabierze aromatu i delikatnego rumianego koloru.
  2. Uprażoną mąkę przesypujemy do naczynia, zalewamy osolonym wrzątkiem i energicznie mieszamy (proporcje to mniej więcej pół litra wrzątku na pół kilograma mąki). Mieszamy intensywnie do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Trzymamy w cieple przez 10 minut, aby ciasto napęczniało.
  3. Słoninę pokrojoną w drobną kostkę wykładamy na zimną patelnię i na wolnym ogniu wyprażamy na rumiane, chrupiące skwarki. Zdejmujemy z patelni, trzymamy w cieple.
  4. Kapustę kroimy na kwadraty 2 na 2 cm. Na patelni po słoninie przesmażamy młodą kapustę, tak by była lekko chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Lekko podsmażoną kapustę wykładamy na talerz. Łyżkę zanurzamy w skwarkach ze smalczykiem, nabieramy porcję uprażonej mąki i formujemy w miarę krągłe kluski. Układamy na kapuście, polewamy skwarkami, posypujemy pokruszonym zimnym serem twarogowym.

Życzymy udanych wypieków.

Smacznego!